rodzinny van - co kupić?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • miodowy
    Rider
    • 2015
    • 534

Zadowolenia i bezawaryjności

It's nice to be important but more important is to be nice

Komentarz

• tomcy
      Drive
      • 2010
      • 73
      • Octavia II (1Z3)
      • BLF 1.6 FSI 115 KM

może ja też się podłącze:

myślałem o czymś w stylu ducata ale to za duże i chce jeździć na wakacje z dziećmi oraz do normalnego funkcjonowania potrzebne (AUTO NA CO DZIEŃ), myślę o:
      - toyota sienna (podobno bardzo udany van - bez usterkowy zawieszenie usa...)
      - chevrolet voyager (nie znam wogóle)
      - mercedes viano (ale podobnno ciągle się psuje)
      - s-max ?

ogólnie samochód dla rodziny 2+2 do którego po wyjęciu siedzeń mają się zmieścić 2 motory (czyli przestrzeń ładunkowa 220cmx170-180cm) co polecacie!
      aaaa no kasa do 40K max

Komentarz

• oolsztyniak
        RS
        S_OCP Member
        • 2007
        • 6647
        • Superb II combi (3T5)
        • BMN 2.0 TDI RS 170 KM

Do s-max nie wiem czy Ci wejdą te dwa motory.
        toyota sienna wygląda obrzydliwie :|
        chevrolet voyager też nie wiem czy pomieści motory
        viano gnije bo to to samo co vito (no prawie) ale największy z wymienionych
        Była O2 RS 190 km / 436 Nm
        Jest Superb 2FL 201 km / 436 Nm

Komentarz

• Alonzo_
          RS
          • 2009
          • 2460
          • Hyundai

A ford galaxy?
          Wyższe to niż S-max.
          A może kup lepiej sobie coś do jeżdżenia i wożenia rodzinki byle miał coś pod maską a na motory przyczepkę.
          Za 2-3 tyś kupisz już typową do przewozu moto.
          Nie wiem jakie moto chcesz wozić. Ale tak czy siak masz wtedy czysto, dobrze zabezpieczone sprzęty (mocowanie) a kurtki, buty, kaski itp do bagażnika wrzucasz w jakieś większe pudło.
          Nie ma ryzyka, że coś się ubrudzi w aucie, że paliwo pocieknie i będzie śmierdziało itp historie.

Komentarz

• oolsztyniak
            RS
            S_OCP Member
            • 2007
            • 6647
            • Superb II combi (3T5)
            • BMN 2.0 TDI RS 170 KM

No i jak motor brudny będzie to nie ma problemu bo nie żal wstawiać do auta.
            Była O2 RS 190 km / 436 Nm
            Jest Superb 2FL 201 km / 436 Nm

Komentarz

• no_fear
              Rider
              • 2010
              • 502
              • Octavia II combi (1Z5)
              • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

ja w Galaxy kilka razy woziłem skuter :lol:
              wszystko fajnie ale jedynie mocno okazjonalnie - bo śmierdzi paliwem i olejem :roll:
              ogólnie słaby pomysł
              www.SPAmobile.pl

Komentarz

• kazik4x4
                RS
                • 2008
                • 2728

Zamieszczone przez tomcy
                może ja też się podłącze:

myślałem o czymś w stylu ducata ale to za duże i chce jeździć na wakacje z dziećmi oraz do normalnego funkcjonowania potrzebne (AUTO NA CO DZIEŃ), myślę o:
                - toyota sienna (podobno bardzo udany van - bez usterkowy zawieszenie usa...)
                - chevrolet voyager (nie znam wogóle)
                - mercedes viano (ale podobnno ciągle się psuje)
                - s-max ?

ogólnie samochód dla rodziny 2+2 do którego po wyjęciu siedzeń mają się zmieścić 2 motory (czyli przestrzeń ładunkowa 220cmx170-180cm) co polecacie!
                aaaa no kasa do 40K max
                Do sienny, voyagera, s-maxa - wejdą ci dwa motory, ale to będa raczej motory "pocket-bike", bo upchanie w każdym z nich choćby dwóch Aeroxów to już będzie wyzwanie.

Viano - jak najbardziej, ale w wersji long.

Komentarz

• tomcy
                  Drive
                  • 2010
                  • 73
                  • Octavia II (1Z3)
                  • BLF 1.6 FSI 115 KM

widziałem w candy 2 motocykle (wersja long)

myślałem że się położy plandekę i będzie OK
                  teraz skodilakiem ciągnę przyczepkę - jak się przejechałem ducatem z motorkami w środku to całkowicie inny komfort jazdy - nie trzeba cały czas obserwować przyczepki nic nie szarpie itd.

W sumie patrzyłem też na forda galaxy - za ~35k można już kupić z 2010 roku
                  rozglądam się dalej - parcia nie ma bo jest czym jeździć

Komentarz

• Alonzo_
                    RS
                    • 2009
                    • 2460
                    • Hyundai

Jak nie masz luzów na kuli i rozklekotanej przyczepy to nic nie stuka, nic nie lata.Bo nie ma prawa. Jak będziesz to targał CC 700 to pewnie będzie męka ale jakimkolwiek przyzwoitym osobowym z sensowną mocą bedzie OK.
                    Ciągam quada 350 kg na zwykłej DMC 750 kg 1-osiówce astrą 3 i idzie jak po sznurku.
                    Nic nie szarpie, nie stuka nie "ciągnie się"
                    Ale j/w nie mam brudu, smrodu i każdorazowego sprzątania.
                    Ale każdego wybór.
                    Bez sensu dla mnie jest kupować dostawczaka tylko ze względu na motory (chyba , że się nimi handluje) i męczyć potem rodzinkę wątpliwym komfortem codziennej eksploatacji.
                    Podobnie żal zwyczajnie mi byłoby kupować galaxy czy S-maxa za 40-50 koła i pakować do niego śmierdzące i brudne sprzęty.
                    Ale każdy jeździ jak i czym chce.

Komentarz

• kazik4x4
                      RS
                      • 2008
                      • 2728

Jak bym miał pogodzić zarobkowe wożenie motocykli i codzienne wożenie rodziny to bym kupił
                      Renault Traffic/Opel Vivaro z zabudową holenderską czyli z profi przegrodą i siedzeniami na 5 osób.
                      Dlaczego to?
                      W miarę normalne gabaryty, kwadratowa, pojemna przestrzeń bagażowa, typowy i tani w częściach. No i 1/3 tańszy w zakupie niż np. T5 czy wspomniane Viano.

A co do bezawaryjności - sprawdzony.

Komentarz

• sew1981
                        RS
                        S_OCP MemberModeratorr
                        • 2009
                        • 10917
                        • Fiat

tomcy, do pomysłów kazika podłącze zbliżone gabarytowo i cenowo autko jeszcze: Fiat Scudo w długiej wersji z dobrym i mocnym multijetem na pokładzie. Tylko chyba nie ma wersji z przegrodą, ale do longa motorki wejdą

Komentarz

• tomcy
                          Drive
                          • 2010
                          • 73
                          • Octavia II (1Z3)
                          • BLF 1.6 FSI 115 KM

nie jeżdżę zarobkowo z motorami tylko dla przyjemności 4-5 razy w roku
                          chciałem połączyć gabaryty z możliwością wyjazdu na 2 tygodnie pod namiot

jeżdżę octavią 1.6 115km z przyczepą i po prostu szarpie czuję się że jedzie się z przyczepą (dwa moto to około 400kg) - o wile większy komfort jest furgonem

dlatego jest ten temat żebyście pomogli mi w wyborze - bo się zastanawiałem czy będzie śmierdzieć benzyną mimo tego że położę plandekę itd.

Fiat ducato/Renault Traffic/Opel Vivaro - właśnie takie rozwiązanie brałem na początku ale wydawało i się że komfort podróżowania będzie niski - chodzi mi głównie o dzieciaki

Komentarz

• Alonzo_
                            RS
                            • 2009
                            • 2460
                            • Hyundai

tomcy, ja będę uparcie przy swoim.
                            Zastanów się.
                            Jeśli kupisz Vana rodzinnego zamiast jakby tu nie czarować...dostawczaka z siedzeniami i większa ilością plastiku i byłby on (musi być) z mocniejszym motorem to odczucia z jazdy z przyczepą przez większa masę pojazdu i silnik będą lepsze.
                            Pytanie jest takie:
                            Czy lepiej znieść 4-5 x do roku te podróż z przyczepą? Nawet tą skodzinką Twoją co czuje te przyczepę, czy codziennie znosić wątpliwej jakości komfort podróżowania jakby nie patrzeć jednak dostawczakiem?
                            Ja wolałbym na co dzień jeździć komfortowo autem rodzinnym a nie troszkę ładniejszym ale zawsze dostawczym z siedzeniami.
                            Wybór wydaje się prosty.
                            Zależy co wolisz.

Komentarz

• sew1981
                              RS
                              S_OCP MemberModeratorr
                              • 2009
                              • 10917
                              • Fiat

tomcy, Ducato? lepiej Scudo, Ducato to już typowy dostawczak jest i za duży dla Twoich potrzeb.
                              Alonzo_, też mi się tak wydaje, że te 4/5 razy w roku to chyba bezsensu kupowanie takiego auta. Lepiej przewieźć na przyczepce, bo przecież plandeka nie uchroni przed smrodem.
                              Ode mnie kolo kupił moje stare Scudo z 98 roku, bo ma crossowy motor i wymontował siedzenia i używa auta tylko do tego.....że w weekend wozi motor w teren....bo też nie lubi przyczepki. Ale on ma też osobówkę nacodzien. Ale to auto miało nawet gume na podłodze, bardzo prosto zmywalne.
                              Nowsze Scudo czy Vivaro z najmocniejszym dieslem i gangiem 6 to bardzo przyzwoite auta i wiele osobówek się chowa w osiągach, bo taki fiacior ma 165 ps, a jak walniesz chipsa to masz koło 200. Za cenę dużo mniejszą niż T5 cy Viano. No i hak też możesz zamontować, bo osobiście bym do środka motoru nie włożył do wersji np. "Panorama", a doki Sprintera czy T5 chyba nie chcesz kupować i montować motory na pakę....Zostaje przyczepka według mnie lub stare/tanie auto do wożenia motorów, jak zrobił kupujący ode mnie stare Scudo, w celach weekendowych/wakacyjnych. Bo autko kompletnie bezawaryjne było.

Komentarz

• kazik4x4
                                RS
                                • 2008
                                • 2728

Zamieszczone przez tomcy

Fiat ducato/Renault Traffic/Opel Vivaro - właśnie takie rozwiązanie brałem na początku ale wydawało i się że komfort podróżowania będzie niski - chodzi mi głównie o dzieciaki
                                Traffic/Vivaro - w wersji "holenderka" i z lepszym wyposażeniem - jeździło mi się lepiej niż niejednym osobowym.

Komentarz

• lukasiasty
                                  Ambiente
                                  • 2010
                                  • 198
                                  • Volkswagen

Jaka jest długość paki w takiej zabudowie, zmieści się tam moto ? Jest możliwość powiększenia paki w razie potrzeby czy trzeba by rozbierać tę zabudowę ? Auta muszą być naprawdę niezłe skoro tyle tego śmiga na zachód przewożąc ludzi do pracy.
                                  Było szybkie
                                  2.0 TDI BKD 177km/402Nm by Aligator
                                  CITROEN C5 III TOURER EXCLUSIVE
                                  163HDI HYDRACTIVE 3+
                                  Jest wycieczkowóz
                                  VW Sharan 7n 2.0TDI 170km DSG

Komentarz

• kazik4x4
                                    RS
                                    • 2008
                                    • 2728

Zamieszczone przez lukasiasty
                                    Jaka jest długość paki w takiej zabudowie, zmieści się tam moto ? Jest możliwość powiększenia paki w razie potrzeby czy trzeba by rozbierać tę zabudowę ? Auta muszą być naprawdę niezłe skoro tyle tego śmiga na zachód przewożąc ludzi do pracy.
                                    W "holenderce" zabudowę można zdemontować, ale to jest raczej karkołomne - po prostu trzeba się najebać bo to nie jest blaszana ścianka, tylko trójwymiarowa wytłoczka z tworzywa sztucznego do której masz zabudowaną normalną kanapę dla trzech osób z zagłówkami, pasami itp.

OLX.pl to darmowe ogłoszenia lokalne w kategoriach: Praca, Dom i Ogród, Elektronika, Moda, Rolnictwo, Zwierzęta. Dla Dzieci, Sport i Hobby, Muzyka i Edukacja, Usługi i Firmy. Szybko znajdziesz tu ciekawe ogłoszenia i łatwo skontaktujesz się z ogłoszeniodawcą. Na OLX.pl czeka na Ciebie m.in. praca biurowa, mieszkania, pokoje, samochody. Jeśli chcesz coś sprzedać - w prosty sposób dodasz ogłoszenia. Chcesz coś kupić - tutaj znajdziesz ciekawe okazje, taniej niż w sklepie. A wszystkie te ogłoszenia bez konieczności zakładania konta. Sprzedawaj po sąsiedzku na OLX.pl

Poza tym masz to zazwyczaj uszczelnione dookoła silikonem.

W Vivaro/Traffic w wersji long - z tego co pamiętam masz ponad 2m paki - ok. 2,1m, w krótkim może być ok. 1,8-1,9m. Z resztą zalezy od typu zabudowy -bo jedna będzi taka, że kolana pod broda trzeba trzymać a druga odsunięta tak, że luzu na nogi będzie sporo.

Komentarz

• sew1981
                                      RS
                                      S_OCP MemberModeratorr
                                      • 2009
                                      • 10917
                                      • Fiat

kazik4x4, chora cena tej zabudowy w ogłoszeniu i to jeszcze bez montażu.... :roll: wiem, że to poglądowe, ale cenowo przeginają, jak auto warte 30 pare pewnie.
                                      Taki traffic to chyba nie głupia opcja

Komentarz

• Maicroft
                                        Moderator
                                        S_OCP MemberModeratorr
                                        • 2004
                                        • 25757
                                        • Audi

Moze wlasnie czuc ta przyczepe bo woz jest za slaby. Ja przyczepe na ktorej jest z 500kg jak ciagne za A6 to praktycznie nie czuje. A w 105KM to jednak bylo ja czuc jak raz jechalem.

No i problem z przyczepa taki ze jednak mamy ograniczenia predkosci.
                                        Spritmonitor.de

Komentarz

• kazik4x4
                                          RS
                                          • 2008
                                          • 2728

Zamieszczone przez sew1981
                                          kazik4x4, chora cena tej zabudowy w ogłoszeniu i to jeszcze bez montażu.... :roll: wiem, że to poglądowe, ale cenowo przeginają, jak auto warte 30 pare pewnie.
                                          Taki traffic to chyba nie głupia opcja

Idiotów nie sieją tylko się rodzą. A ten link wkleiłem bo mi wyskoczył w "grafikach" jako pierwszy.

Komentarz

• Agamek12
                                            RS
                                            S_OCP Member
                                            • 2006
                                            • 9935
                                            • Ford

tomcy, a ja zaproponuję zgoła odmienne rozwiązanie:
                                            Kup Ty sobie chłopie jakąś fajną, wygodną osobową maszynę do jeżdżenia na co dzień, a do wożenia motocykli te kilka razy w roku to sobie wynajmij na kilka dni auto dostawcze z wypożyczani. Gwarantuję Ci, że to będzie najlepsze rozwiązanie...
                                            Adam... Używam:
                                            Rolka: e11FL 97KM/130Nm
                                            Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• tomcy
                                              Drive
                                              • 2010
                                              • 73
                                              • Octavia II (1Z3)
                                              • BLF 1.6 FSI 115 KM

Tez sie nad tym zastanawiałem - tylko cena wynajmu jest dosc wysoka - lepij juz szukac ofert gdzie ludzie zabieraja cie z moto okolo 1k pln, jak jade z przyczepka to calosc na glowe 300

Moze tez pomysle czyms starszym tylko do jezdzenia z moto

Komentarz

• Agamek12
                                                RS
                                                S_OCP Member
                                                • 2006
                                                • 9935
                                                • Ford

Zamieszczone przez tomcy
                                                Tez sie nad tym zastanawiałem - tylko cena wynajmu jest dosc wysoka
                                                Nie wiem na ile dni potrzebujesz auto, ale ja bez problemu znalazłem ofertę wynajmu średniego furgona (typu Traffic) za 200zł/dzień. Jak będziesz potrzebować auta na raptem 10 dni w roku, to koszt wynajmu zamknie się kwotą 2kzł...
                                                Przy takim wydatku utrzymanie własnego dostawczaka kosztować będzie więcej.

Tak mi się wydaje.
                                                Adam... Używam:
                                                Rolka: e11FL 97KM/130Nm
                                                Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• Maicroft
                                                  Moderator
                                                  S_OCP MemberModeratorr
                                                  • 2004
                                                  • 25757
                                                  • Audi

Zamieszczone przez Agamek12
                                                  Nie wiem na ile dni potrzebujesz auto, ale ja bez problemu znalazłem ofertę wynajmu średniego furgona (typu Traffic) za 200zł/dzień.
                                                  Oferty sa, tylko ze w takim sezonie letnim czerwiec-wrzesien te auta jezdza non-stop i ludzie zapisuja sie na wynajem rok wczesniej.

Dlatego ja bede twierdzil ze normalna opcja jest przyczepa i tyle. Bloto zostaje na zewnatrz, a w bagazniku mamy miejsce na ciuchy.
                                                  Spritmonitor.de

Komentarz

• Milord
                                                    L&K
                                                    • 2012
                                                    • 1258
                                                    • Octavia III (5E3)
                                                    • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Lat temu kilka kiedy parałem się jeszcze sprzedażą samochodów to klientowi z podobnymi potrzebami sprzedałem Nissana Navarę. Wiem, że planował kłaść klapę i w ten sposób przewozić motory. Czy i jak mu się to udało - nie wiem.
                                                    Komfort w tego typu samochodach względny (zakładam, że lepszy niż w Ducato) a i wyposażenie z pkt. widzenia komfortu bardzo dobre. Plus za napęd 4x4.
                                                    Taka tylko luźna propozycja.
                                                    Rafał

Komentarz

Pracuję...